Prepaid & Postpaid SIM Only

Veel mensen kennen het fenomeen prepaid wel. In de eerste jaren van de mobiele telefonie waren we niet anders gewend. Wij kochten een prepaidpakket met een simkaart en mobiele telefoon en we konden direct bellen. Degene die veel belde stond dus vaker in de winkel om het beltegoed op te waarderen en de ander merkte slechts eens in de maand dat hun beltegoed op was. Sommige mensen verbelden helemaal niets en uiteindelijk werd hun nummer uit de lucht gehaald. Dit was de beginperiode van mobiele telefonie. Niet veel later ontstond postpaid, oftewel achteraf betalen. Postpaid betekent zoveel als 'achteraf betalen' en is daarmee een ander woord voor abonnement. De eerste abonnementen werden enkel aangeboden in combinatie met een telefoon, tegenwoordig zijn de postpaid sim only abonnementen natuurlijk ook razend populair.

Prepaid

prepaidInmiddels is prepaid bellen niet meer zo bekend als voorheen. Dit komt mede door de sterke opkomst van abonnementen en dan specifiek de goedkope sim only abonnementen. De strijd voor prepaid lijkt hierin gestreden te zijn, maar toch heeft prepaid zo af en toe toch nog zijn voordelen. Voor diegene die weinig bellen kan prepaid de oplossing zijn. Je waardeert je tegoed bijvoorbeeld om de paar maanden eens met een paar euro op en je kunt weer wat bellen en vooral bereikbaar zijn. Daarnaast zijn er verschillende providers die enkel prepaid aanbieden waarmee je voordelig naar het buitenland kunt bellen of providers die bij twintig euro opwaarderen direct veertig euro beltegoed cadeau geven. Het bestaan van deze providers heeft prepaid wel weer iets interessanter gemaakt, maar de tijd van de goedkope prepaidpakketten met telefoon lijkt toch wel grotendeels voorbij te zijn. Enkel de grote providers bieden nog een klein assortiment aan en ook zij prijzen liever hun sim only abonnementen dan hun sim only prepaidkaart aan.

Postpaid SIM Only

De term postpaid, oftewel abonnement, was in de beginperiode van de mobiele telefonie een alledaags woord. Vaak werd toen nog de vraag gesteld of je een prepaid simkaart had of abonnement. Sim only pas veel later geïntroduceerd in Nederland. In plaats van een abonnement in combinatie met een telefoon werd er nu enkel een abonnement afgesloten met een extra korting op de maandelijkse kosten. De vraag vanuit de consument werd groter zo werd de term sim only in een snel tempo in Nederland uitgerold. De consument omarmde de nieuwe abonnementsvorm massaal en inmiddels is de vraag niet meer of je een prepaid hebt of een abonnement, maar is de vraag geworden of je een abonnement hebt of een SIM Only. Eigenlijk wel een gekke vraag, aangezien beide een abonnement zijn. Toch weet iedereen dat een sim only veel voordeliger is in de maandlasten en de hedendaagse telefoons het makkelijk langer dan één of twee jaar kunnen uithouden. Ook wordt de vervanging van een telefoon door de consument steeds vaker bewust uitgesteld.

SIM Only providers

Na de introductie van sim only schoten (soms virtuele) providers als paddestoelen uit de grond. De meest bekende providers zijn wel Simyo, Simpel en Ben. Ze bieden allen sim only abonnementen aan met forse kortingen op de maandelijkse kosten, maar wel het gemak van een abonnement. Ook de slimme diensten rondom deze sim only abonnementen hebben vele mensen aangesproken. Zo zijn er ook sim only abonnementen speciaal voor kinderen. Met een belplafond kan bijvoorbeeld een maximum van 100 belminuten en/of SMS'jes en buiten deze bundel worden ingesteld, of kan het kind enkel nog vijf nummers bellen om in contact te blijven. Allemaal simpele trucjes om zo klanten naar binnen te halen. Deze diensten kunnen op een prepaid simkaart nooit geregeld worden.

Prepaid of SIM Only: moet je overstappen?

Sim OnlyDe keuze is in onze ogen niet heel erg moeilijk. Al vanaf € 2,50 per maand heb je een fatsoenlijke belbundel en al het gemak van een abonnement. Bij prepaid verbel je dit misschien niet eens, maar zit je wel aan de verplichting om op te waarderen. Het is overigens wel afhankelijk van de provider binnen welke termijnen dit dan moet. Toch raden wij een sim only abonnement aan, aangezien je hier altijd bereikbaar bent en in noodgevallen altijd kunt blijven bellen. Ook zijn de belkosten per minuut een stuk lager ten opzichte van een prepaidkaart. Je bespaart dus ook direct op je daadwerkelijke belkosten. Voor een bedrag van ongeveer vijf euro kun je bij een sim only abonnement beduidend meer bellen dan op een prepaidtegoed. Toch moet je zelf goed ten rade gaan wat je zelf belt en hoe vaak je moet opwaarderen met je prepaid. Je zult er dan al snel en met een simpele rekensom op uitkomen dat een sim only abonnement veelal de goedkopere oplossing is. Bekijk wat jouw maandelijkse belkosten zouden zijn door je belgedrag in te voeren in onze vergelijker.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only