Het is bij de grote vier providers mogelijk om één enkel abonnement op 2 simkaarten te plaatsen, dat noemt men dan een dual sim. Op die manier kun je één sim only abonnement gebruiken op 2 verschillende smartphones of op een telefoon en een tablet. Je hoeft niet langer meer de simkaart over en weer in apparaten te stoppen. Het voordeel is echter minder groot dan je zou verwachten en daarom bieden ook niet alle aanbieders deze optie.
Nadeel dual sim
Het voordeel van dual sim is beperkter dan je op het eerste gezicht zou denken. Want je kunt slechts op één van de apparaten bereikbaar zijn. Dus je bent nooit op twee apparaten tegelijkertijd bereikbaar, alleen op het toestel dat op een bepaald moment aan staat, komt een gesprek of data binnen. De andere moet je zelfs uitzetten omdat deze anders de verbinding wil overnemen.
Mocht je onverhoopt toch beide apparaten tegelijkertijd aan hebben staan, geen nood. Wat er gebeurt is namelijk dat ze allebei proberen om verbinding te maken via het netwerk. In de praktijk betekent het, dat je verbinding om de paar minuten door de andere telefoon wordt opgeëist. De andere telefoon of tablet wordt hierdoor onbereikbaar. Super onhandig als je aan het bellen bent, je kunt het dus beter voorkomen.
Om een dual sim aan te vragen kun je contact opnemen met je provider. Er zijn echter maar enkele providers die een simkaart dupliceren.
Optimale bereikbaarheid
Voor optimale bereikbaarheid is het misschien slimmer te kiezen voor een andere oplossing. Een mogelijkheid om je tablet te verbinden met internet is een goedkoop sim only abonnement met alleen een databundel aanschaffen. Bij een extra telefoon kun je natuurlijk kiezen voor een abonnement met enkele belminuten.
Ook kan het handig zijn om je tablet te verbinden met je telefoon, om via deze weg alsnog online te kunnen. Dit heet dan ‘tethering’.